O nama

O nama2019-02-12T19:53:22+00:00

O nama

Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres” osnovano je 2010. godine u Sarajevu. “Progres” je, kao igra riječi, zaista nastao kao inicijativa za podršku idejama koje su do tog trenutka predano razvijali učesnici i učesnice, pioniri prvih mirovnih aktivnosti u BiH. Od početka svog rada Udruženje je usmjereno na izgradnju kapaciteta za pružanje pomoći i podrške direktnim i indirektnim žrtvama ratnog konflikta u BiH devedesetih. Primarni cilj jeste podrška mladima i mladim odraslim u izgradnji vlastitih prilika i resursa za unapređenje kvaliteta života u BiH. Udruženje trenutno djeluje kroz dva programa, mirovni program, te program praktične obuke i zapošljavanja. Mirovni program za cilj ima podršku, edukaciju i osnaživanje mladih i mladih odraslih, kreirajući sigurno mjesto za susret, dijalog i učenje. Program praktične obuke i zapošljavanja, umrežavajući realni, civilni i javni sektor, daje pozitivan impuls zapošljavanju, promovišući neophodnu edukaciju, saradnju škola i realnog sektora, u cilju jačanja samopouzdanja i konkurentnosti na tržištu rada, doprinosa realnom sektoru, kao i ukazivanja na neophodne reforme obrazovanog sistema.

Mirovni rad u Bosni I Hercegovini

Kroz naš višegodišnji mirovno-edukacijski, interetnički i interreligijski rad, osnovana je omladinska mreža koja broji dvanaest omladinskih organizacija i neformalnih grupa iz cijele zemlje. Omladinske organizacije s kojima njegujemo uspješnu, kontinuiranu saradnju, za nas predstavljaju osnovni faktor u procesu osnaživanja mladih i proaktivnog mirovnog rada. Mišljenja smo da samo educirani mladi ljudi mogu dati svoj doprinos izgradnji kapaciteta za rad na suočavanju sa prošlosti i socijalne atmosfere koja podupire proces pomirenja i razvoj kulture sjećanja u BiH. Mladima Bosne i Hercegovine nedostaje prilika za siguran dijalog, kao preduvjet za razumijevanje i povjerenje. Uključivanjem mladih kreiramo priliku za njihovo aktivno učešće u socijalnim procesima različitih lokalnih zajednica, u konačnici, BH društva. Inkluzivan pristup doprinosi procesu pomirenja u BiH, te razvija perspektive za održivu budućnost.

Ovaj način rada vidimo kao svoj dugoročan zadatak. Podrška mladima kroz omogućavanje prilika za neformalno obrazovanje, nove uvide kroz pozitivna iskustva, predstavlja dugoročno ulaganje. Projekat „Empowered YOUth for Sustainable Future“, u okviru mirovnog programa, ove godine upisao je svoju drugu generaciju polaznika/ca. Za cilj ima ohrabrivanje suočavanja sa prošlosti kroz dijalog osnovan na utvrđenim činjenicama i učenje načina adekvatnog sjećanja. U BH društvu, građani imaju skolonost držati se unutar etničkih grupa, često okarakterisanih nacionalizmom, ismijavanjem drugih, te u konačnici negiranjem. Često je ovaj vid „zaštite“ tu kako bi se prevenirao kontakt i održavao strah. Naši pogrami nude šansu za iskorak iz ustaljenih obrazaca vjerovanja i ponašanja, koji pred sve nas stavljaju (ne)vidljive zidove, te kreiraju nezdravu društvenu atmosferu.

 Saradnja

Udruženje “Progres”, zajedno sa partnerskom fondacijom “Wings of Hope” Njemačka, koja je inicirala osnivanje Udruženja, na svim aktivnostima usko sarađuje sa Fondacijom “Lous Leitz”, kao i sa Ministarstvom vanjskih poslova SR Njemačke. Naše aktivnosti prepoznate su i kontinuirano podržane od strane Ambasade SR Njemačke u BiH, čiju podršku opravdavamo predanim i transparentnim radom, koristeći sve ukazane prilike za unapređenje aktivnosti i kvaliteta rada.

Fondacija „Wings of Hope“ Njemačka

Kroz sve naše aktivnosti podstičemo vrijednosti poput otvorenosti, povjerenja, razumijevanja i saradnje koje prevazilaze etničke i religijske granice, razvijajući vještine i jačajući svijest i senzibilitet za probleme drugih.

Povratne informacije naših korisnika/ca govore u prilog važnosti sticanja novih uvida i prenošenja iskustava poput ovih svojim vršnjacima i lokalnim zajednicama.

Pored mirovnog rada u Bosni i Hercegovini kojeg Udruženje „Progres“ promoviše, zajedno sa svojim partnerima, dio smo internacionalne mreže za interkulturalni dijalog Fondacije „Wings of Hope“ Njemačka, a koja okuplja mirovne organizacije iz Kurdskog autonomnong regiona Sjeverni Irak, Palestine, Izraela, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Koristeći priliku za učenje o načinima rada organizacija koje djeluju na polju izgradnje mira širom svijeta, usvajamo nove metodologije rada kako bismo što efikasnije djelovali u ovom dugotrajnom i,  nerijetko bolnom, procesu koji uključuje brojne aktere.

Podržite naš rad

U Bosni i Hercegovini trenutno žive desetine hiljada djece i mladih u stanju potrebe. Udruženje „Progres“ svojim aktivnostima pomaže i podržava djecu i mlade u procesu izgradnje bolje životne perspektive. Ukoliko u našem radu pronalazite vrijednosti za koje stojite, te prepoznajete važnost podrške mladih ljudima u razvoju njihovih proaktivnih ideja, Vaš doprinos u afirmaciji našeg rada bio bi od velikog značaja.

Podržite naš rad, budite naš partner u izradnji pozitivne i perspektivne ideje!

Udruženje za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost „Progres“
Hamdije Čemerlića 6
71000 Sarajevo
Telefon/Fax: 033 641 617
info@progres-bh.ba
www.progres-bh.ba