Projekat „Pro-Poso“: Završena još jedna obuka za mlade nezaposlene

2019-12-03T11:15:28+00:00

Svečana dodjela internih certifikata  održana u okviru manifestacije „Projektno veče svih aktera“, u srijedu, 27. novembra 2019. godine, u hotelu “Hollywood-Sarajevo“.

Fondacija Wings of Hope Deutschland od 2005. godine u Bosni i Hercegovini uspješno implementira humanitarni projekat „Pomoć za samopomoć“, (od 2016., „Pro-Poso“), kroz koji direktno pomaže nezaposlenim, mladim osobama, kako bi se što bolje stručno osposobili i lakše prevazišli psihološke posljedice dugotrajne nezaposlenosti, te samim tim brže integrisali na tržište rada.  Osim nekoliko specifičnih izuzetaka po pitanju starosne granice, polaznici su nezaposlene osobe u dobi između 18 i 35 godina, a koje se nalaze na margini društva zbog različitih okolnosti koje su rezultat ratnih, postratnih i individualnih događaja.

Projekat od samog početka ima kontinuiranu finansijsku podršku njemačkih donatora, Ministarstva vanjskih poslova – Berlin, do 2018. je imao financijsku podršku i Fondacije Louis Leitz (Luj Lajc) – Štutgart, a i lokalni bosanskohercegovački partneri (općine, kantoni, gradske uprave, obrtničke komore i brojni poslodavci) iz deset projektnih regiona, sve više i odlučnije pružaju finansijsku podršku u realizaciji praktične obuke, što je pozitivan trend koji otvara perspektivu za održivost projekta.

Od februara 2010. godine,  implementacija projekta „Pomoć za samopomoć“, (od 2016., „Pro-Poso“), odvija se u partnerstvu sa Udruženjem za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres iz Sarajeva. Uz pomoć lokalnih bh. partnera iz deset projektnih regija u kojima se ovaj projekat trenutno implementira, Federalnog zavoda za zapošljavanje (u 2014./2015.), i podršku njemačkih donatora, Fondacija Wings of Hope Deutschland, (od 2010. u partnerstvu sa Udruženjem Progres), je u Bosni i Hercegovini za posljednjih trinaest godina, u saradnji sa 350 poslodavaca, omogućila praktičnu obuku i stručno osposobljavanje za 741 mladih nezaposlenih osoba od 18 do 35 godina starosti, od kojih je prema povratnim informacijama koje dobijamo od naših lokalnih partnerskih institucija, preko 440 danas u stalnom radnom odnosu.

Na ovogodišnjoj svečanoj ceremoniji, dodijeljeno je ukupno 59 internih certifikata za polaznike koji su uspješno završili svoju šestomjesečnu praktičnu obuku kod poslodavaca.