Panel u Banja Luci na temu “Sloboda izražavanja: osnova kulture ljudskih prava”

2023-08-25T10:06:54+00:00

 

Udruženje “Progres” u okviru projekta “Trauma-orijentirani mirovni rad u BiH”, u petak 01. septembra 2023. godine u Domu omladine Banja Luka u terminu od 18:00 do 20:00 sati organizuje panel na temu “Sloboda izražavanja: osnova kulture ljudskih prava”, sa gostom prof. dr. Heinerom Biedefeldom. Prof. Biedefeldt je teolog, filozof i historičar, voditelj katedre za ljudska prava i politiku ljudskih prava na Univerzitetu Friedrich Alexander u Erlangen-Nürnbergu. Od juna 2010. do oktobra 2016.  prof. Bielefeldt bio je specijalni izvještilac Vijeća UN-a za ljudska prava za slobodu vjeroispovijesti. Uzimajući u obzir široko iskustvo i ekspertizu našeg gosta trenera, sa kojim će tokom cijelog Modula 3, raditi polaznici i polaznice našeg programa, odlučili smo ne zadržati ovu priliku za grupu učesnika i učesnica našeg programa. Stoga, program u petak, 01.09.2023, otvaramo u panel formatu kao javni događaj kojem se, uz prethodnu najavu, mogu pridružiti naši prijatelji/ce, saradnici/ce, te svi mladi ljudi koji temu slobodne izražavanja i kulture ljudskih prava identifikuju kao ključnu vrijednost, i osnovni preduslov u izgradnji održivog mira, sigurnog i pravičnog društva.

 

Šta znamo i na koji način promišljamo o ljudskim pravima? Društvo jednakih prava – sigurno društvo? Povrede ljudskih prava kojima u BiH svjedočimo? Koja je uloga slobode izražavanja u kreiranju kulture ljudski prava? – primjeri su promišljanja i pitanja za koja ćemo zajednički pronalaziti odgovore!

 

Želimo čuti promišljanja kolega i kolegica koji djeluju na polju zaštite ljudskih prava, zaštite mentalnog zdravlja, kao i aktivista i aktivistkinja mladih ljudi! Svoje interesovanje za prisustvo događaju “Sloboda izražavanja: osnova kulture ljudskih prava” možete iskazati prijavom putem obrasca klikom na PRIJAVA.

 

Radujemo Vam se!

 

Panel “Sloboda izražavanja: osnova kulture ljudskih prava” realizira se u okviru Edukativnog programa za mlade, predstavnike i predstavnice omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima. Projekat se realizira u saradnji sa Fondacijom Wings of Hope Njemačka, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.