Nastavnici kao graditelji mira

2023-10-17T12:17:09+00:00

Tim Udruženja “Progres” učestvovao je u 14. regionalnoj konferenciji Zajednice inovativnih nastavnika/ca, održanoj od 07. do 09.10.2023. godine, koja je ove godine predstavljena pod naslovom “Nastavnici kao graditelji mira”.

U 68 paralelnih i 8 panel sesija kolega i kolegica iz Bih, regiona i svijeta, naš tim ponudio je dvije paralelne sesije, u oblastima Mentalno zdravlje djece i nastavnika, i oblasti Mirovna pedagogija, pod nazivom “Vaša učionica – sigurno mjesto”, te “Zajedno razvijamo resurse za budućnost” – predstavljanje publikacije.

Nasilje i ugrožena sigurnost ljudi, djece i mladih, koji se događaju danas u drugim dijelovima svijeta dok govorimo i učimo o održivom miru, potvrda su da teorije, principi i prakse obrazovanja moraju pronaći svoje mjesto u učionicama i školama širom svijeta. Mirovno obrazovanje osnovni je preduslov za izgradnju kulture mira. Promovišući vrijednosti, stavove i ponašanja koji osuđuju nasilje, te prevenirajući nasilne konflikte potičući dijalog, imamo priliku graditi kulturu mira.

Zahvalne COI Step by Step za povjerenje, te priliku za učenje, razgovore i međusobnu podršku sa kolegama i  kolegicama, predavačima, istraživačima i praktičarima mirovnih principa i pristupa obrazovanju.